Vårt kulturarv – nu i din smartphone

Roligt och spännande om svensk historia i ny app

Sverige har ett rikt kulturarv. Nu har arvet digitaliserats och samlats i en lekfull och utmanande app för barn och unga. Bakom appen står medlemsföreningen Svenskt Kulturarv. Förhoppningen är att det ska bli roligt och enkelt för barn och unga att lära om vår historia. Appen innehåller platser från norr till söder, t ex fjällträdgården i Jokkmokk och slottet Sofiero i söder. En av platserna i appen är Karlsborgs Fästningsmuseum.

I appen finns mer än 60 platser gestaltade, som alla på ett eller annat sätt beskriver Sveriges historia. Appen är framtagen i nära samarbete med lärare, elever och museipedagoger, och målet är att KulTur ska fungera som ett roligt hjälpmedel i undervisningen. Men självklart ska de ingående museerna också kunna använda appen vid skolbesök.

- Vi vill hjälpa unga att på ett lustfyllt och intressant lära sig mer om vår mångfacetterade historia. Genom att ta fram ett roligt quiz tror vi att appen blir något kul som barn och unga kan ha användning för. Det är kul att lära sig om vår historia på ett nytt sätt, säger Lena Sjölin, verksamhetschef för Svenskt Kulturarv.

Förutom att KulTur tjänar klassrumsundervisningen väl, kan den också i allra högsta grad bidra till att göra barn och ungas besök på landets museer ännu mer givande. Ju fler sinnen som är involverade i barn och ungas lärande, desto bättre och lättare blir det för dem.

Det unika med den här lär-appen är det visuellt intressanta filmmaterial på 60 sekunder som presenteras på ett kort och koncist sätt tillsammans med roliga quizfrågor, bildmaterial i mängder och kuriös kunskap från hela landet.

Appen har utvecklats med stöd från Postkodlotteriets kulturstiftelse och lanseras under februari 2016 på mellanstadieskolor runt om i Sverige. Appen KulTur finns att ladda ner på Appstore och GooglePlay.

Om Svenskt Kulturarv
Svenskt Kulturarv arbetar för att öka intresset för historia och svenskt kulturarv. Uppgiften är att synliggöra det fantastiska utbud av miljöer, föremål och kunskap som finns på svenska museer, slott och andra kulturhistoriska platser i Sverige. Föreningen har cirka 275 institutionella medlemmar som tillsammans representerar drygt 300 besöksmål. För mer information se www.svensktkulturarv.se.
App Svenskt Kulturarv

Appen KulTur finns att ladda ner på Appstore och GooglePlay.

Från Android-telefon kan det vara svårt att hitta den, sök då efter OnSpotStory och hitta appen den vägen.
Följ Karlsborgs Fästningsmuseum på Facebook Följ Karlsborgs Fästningsmuseum på Instagram